Kai kava nustoja tekėti: pirmieji žingsniai prieš paniką
Rytmetis. Jūs stovite virtuvėje, miegui dar nevisai paleidus, ir spaudžiate mygtuką kavos aparate. Bet vietoj įprasto gurgėjimo ir aromato – tyla arba keistas garsas. Pažįstama situacija, tiesa? Vilniuje, kur kavos kultūra įsišaknijusi ne prasčiau nei Italijoje, sugedęs kavos aparatas gali sugadinti ne tik rytą, bet ir visą dieną.
Prieš griebiantis telefono ir ieškant meistro, verta žinoti, kad daugelį problemų galima išspręsti patiems. Tai ne tik sutaupo pinigų – remonto iškvietimas sostinėje kainuoja nuo 25 iki 50 eurų vien už atvykimą – bet ir laiko. Nes kol meistras atvažiuos, jūs jau būsite spėję išgerti trečią puodelį tirpios kavos iš biuro virtuvėlės, o tai tikrai ne tas pats.
Užsikimšęs aparatas: problema numeris vienas
Jei jūsų kavos aparatas veikia, bet kava teka lėčiau nei Vilniaus viešasis transportas piko metu, greičiausiai turite reikalą su užsikimšimu. Tai absoliučiai dažniausia problema, su kuria susiduria visi – nuo pigių kapsulinių aparatų iki brangiausių automatinių kombainų.
Pirmiausia patikrinkite akivaizdžius dalykus. Išimkite vandens rezervuarą ir pažiūrėkite, ar nėra nusėdusių kalkių. Vilniaus vanduo, nors ir laikomas geru, vis tiek turi pakankamai mineralų, kad per kelis mėnesius suformuotų nuosėdas. Jei matote baltą apnašą – štai jūsų kaltininkas.
Nukalkinimas yra paprastas. Nusipirkite specialų nukalkinimo skystį kavos aparatams – jį rasite bet kuriame prekybos centre už 5-8 eurus. Arba naudokite senąjį babučių metodą: citrinų rūgštį. Du šaukštai citrinų rūgšties litro vandens – ir turite naminio gamybos nukalkintoją. Įpilkite šį mišinį į rezervuarą, paleiskite aparatą be kavos kelis kartus, tada gerai išskalaukite švariu vandeniu. Svarbu: praleiskite bent tris pilnus rezervuarus švaraus vandens, kitaip jūsų rytinė kava skonės kaip valymo priemonė.
Bet užsikimšimas ne visada būna vandens sistemoje. Jei turite aparatą su malūnėliu, patikrinkite kavos traktą. Smulkios kavos dalelės kaupiasi vamzdeliuose ir po kelių mėnesių gali suformuoti tikrą kamštį. Daugelyje aparatų galima išimti virimo bloką – instrukcijoje tikrai aprašyta, kaip tai padaryti. Išimkite, nuplauti po šiltu vandeniu, leiskite išdžiūti ir įdėkite atgal. Šis paprastas veiksmas išsprendžia problemą maždaug 60 procentų atvejų.
Aparatas veikia, bet kava kaip vanduo
Jūsų aparatas gražiai veikia, vandenį pumpuoja, garsai normalūs, bet rezultatas puodelyje primena greičiau arbatą nei kavą. Silpna, be skonio, be crema putėsių. Čia gali būti kelios priežastys, ir gera žinia – dažniausiai jas galima ištaisyti per penkias minutes.
Pirma, patikrinkite kavos kiekį ir malimo smulkumą. Jei turite aparatą su reguliuojamu malūnėliu, galbūt kas nors netyčia pasuko rankenėlę į stambesnio malimo pusę. Kava turi būti malama smulkiai, bet ne į miltus – tinkamas malimas primena smulkų cukrų. Per stambiai sumaltos pupelės leidžia vandeniui praeiti per greitai, ir kava neturi laiko ekstrahuotis.
Antra – slėgis. Automatiniai kavos aparatai dirba su 15-19 barų slėgiu. Jei slėgis nukrito, kava bus silpna. Kaip patikrinti? Dauguma šiuolaikinių aparatų turi slėgio indikatorių arba bent jau garso signalus, kurie keičiasi, kai kažkas ne taip. Jei aparatas dirba tyliau nei įprastai arba girdite, kad pompa dirba, bet nejaučiate įprasto intensyvumo – problema slėgyje.
Slėgio problemos dažnai kyla dėl oro sistemoje. Išsprendimas paprastas: paleiskite karštą vandenį per garų antgalį (jei jūsų aparatas jį turi) maždaug 30 sekundžių. Tai padeda išstumti orą iš sistemos. Tada padarykite porą kavos be pupelių – tiesiog paleiskite vandenį per virimo bloką. Dažniausiai po šių procedūrų slėgis normalizuojasi.
Keisti garsai ir vibracijos
Jūsų aparatas pradėjo skleisti garsus, kurie tikrai nebuvo numatyti gamintojo? Gurgėjimas, cypimas, keistas dundėjimas? Nors tai gali skambėti bauginančiai, dažniausiai tai ne katastrofa.
Dažniausias keistų garsų kaltininkas – oras vandentiekio sistemoje arba tuščias vandens rezervuaras. Taip, aš žinau, kad jūs patikrinote ir ten yra vandens. Bet patikrinkite dar kartą – ar rezervuaras tinkamai įstatytas? Ar vožtuvas apačioje švarus? Kartais net mažytė kavos dalelė gali trukdyti sandarumui, ir aparatas siurbia orą kartu su vandeniu.
Jei garsas primena metalinį girgždėjimą, problema gali būti malūnėlyje. Kavos pupelėse kartais pasitaiko smulkių akmenukų ar kitų kietų dalelių – tai natūralu, ypač jei perkate pupeles iš mažų kepyklų. Vienas toks akmenėlis gali įstrigti tarp malimo diskų ir sukelti nemalonų garsą. Išsprendimas: išvalykite malūnėlį. Daugelyje aparatų tai galima padaryti specialiomis valiklėmis – tai iš esmės kietos granulės, kurias praleidžiate per malūnėlį kaip įprastas pupeles, ir jos išvalo visas kavos liekanų.
Vibracijos dažnai kyla dėl to, kad aparatas stovi ant nelygaus paviršiaus. Vilniuje, ypač senuose butuose, stalviršiai ne visada idealiai lygūs. Patikrinkite, ar aparatas tvirtai stovi visais keturiais kampais. Jei reikia, padėkite po vienu kampu sulankstytą popierių – tai primityvu, bet veikia.
Vandens nutekėjimas ir drėgmė
Pastebėjote vandens balutę po aparatu? Arba viduje kaupiasi per daug vandens? Tai ne tik nemalonu, bet ir gali sugadinti aparatą, jei ignoruosite.
Pirmiausia nustatykite, iš kur teka. Jei vanduo po aparatu atsiranda tik po kavos paruošimo – greičiausiai problema su lašų padėklu arba naudotų kavos atliekų konteineriu. Šie komponentai turi būti reguliariai valomi ir tuštinami. Daugelis žmonių pamirštą, kad lašų padėklas turi ne tik matomą dalį, bet ir vidinį rezervuarą, kuris gali būti perpildytas.
Jei vanduo teka iš priekio, aplink kavos išleidimo vietą – patikrinkite tarpines. Tai guminiai žiedai, kurie užtikrina sandarumą. Laikui bėgant jie gali sudžiūti ir pratrūkti, ypač jei aparatas naudojamas intensyviai. Tarpines galima nusipirkti internetu pagal savo aparato modelį – kaina paprastai 5-15 eurų už komplektą. Keitimas paprastas: išimkite seną, įdėkite naują. Jokių specialių įrankių nereikia.
Svarbus niuansas: jei vanduo teka iš aparato galo arba apačios – tai jau rimtesnė problema, greičiausiai susijusi su vidine sistema. Čia jau geriau kviesti meistrą, nes reikės ardyti aparatą.
Aparatas visai neįsijungia
Paspaudėte mygtuką – nieko. Jokių švieselių, jokių garsų, tarsi aparatas būtų tiesiog plastmasės gabalas. Prieš skambinant meistrui ir raudojant, kad reikės pirkti naują, patikrinkite kelis dalykus.
Pirma – elektra. Taip, aš žinau, kad tai skamba akivaizdžiai, bet jūs būtumėte nustebę, kiek kartų problema būna tiesiog ištrauktame kištuke arba išjungtame lizdo jungiklyje. Patikrinkite lizdą kitu prietaisu – ar jis apskritai veikia? Vilniaus senamuose butuose elektros instaliacija kartais gali būti kaprizinga.
Jei elektra tikrai yra, patikrinkite saugiklius pačiame aparate. Daugelis kavos aparatų turi vidinį termosaugiklį, kuris išsijungia, jei aparatas perkais. Tai apsauginė funkcija. Šis saugiklis paprastai yra gale arba apačioje, kartais po mažu dangteliu. Atrodo kaip mažas mygtukas – pabandykite jį paspausti. Jei išgirdote spragtelėjimą – puiku, tikriausiai tai buvo problema.
Dar viena dažna priežastis – aparato apsauga, kuri neleidžia įsijungti, jei neuždaryta durelės arba neįstatytas vandens rezervuaras. Patikrinkite, ar visi komponentai savo vietose ir tinkamai užfiksuoti. Kartais mikrojungikliai, kurie tai stebi, gali užsiteršti arba įstrigti. Pabandykite išimti ir vėl įdėti visus išimamus komponentus, įsitikindami, kad girdite spragtelėjimą, kai jie užsifiksuoja.
Kava per karšta arba per šalta
Temperatūros problemos yra subtilesnės, bet ne mažiau erzinančios. Kava turi būti karšta, bet ne verdanti – ideali temperatūra apie 90-96 laipsnius. Jei jūsų kava išeina vos šilta arba priešingai, tokia karšta, kad liežuvis nudega – reikia veikti.
Jei kava per šalta, dažniausiai problema su šildytuvu. Bet prieš darant išvadas, patikrinkite paprastus dalykus. Ar puodelis šiltas? Šaltas puodelis gali atimti 10-15 laipsnių iš kavos per kelias sekundes. Profesionalūs baristai visada pašildo puodelius. Jūs galite tai padaryti paprasčiausiai praleisdami karštą vandenį per aparatą į puodelį prieš darydami kavą.
Jei tai nepadeda, patikrinkite aparato nustatymus. Daugelis šiuolaikinių aparatų leidžia reguliuoti temperatūrą. Galbūt kas nors netyčia pakeitė nustatymus. Pažiūrėkite instrukciją – ten tikrai bus aprašyta, kaip patikrinti ir pakeisti temperatūros nustatymus.
Per karšta kava retesnė problema, bet ji gali reikšti, kad termostatas veikia netinkamai. Čia jau sunkiau diagnozuoti patiems, bet galite pabandyti atlikti nukalkinimą – kartais kalkių nuosėdos ant šildymo elemento sukelia netolygų kaitinimą ir temperatūros šuolius.
Kai aparatas prašo valymo, bet valymas nepadeda
Modernieji kavos aparatai – protingi. Jie skaičiuoja, kiek kavos padaryta, ir nurodo, kada reikia valyti. Bet kartais net po kruopštaus valymo aparatas vis tiek rodo klaidos pranešimą arba atsisako dirbti. Tai gali varyti iš proto.
Problema dažnai ne tame, kad aparatas nešvarus, o tame, kad jis „nemato” valymo. Daugelyje aparatų yra valymo programa, kurią reikia paleisti, kad aparatas užregistruotų, jog valymas atliktas. Tai ne tas pats, kas tiesiog išplauti dalis po vandeniu. Turite įjungti specialų valymo režimą (paprastai tai tam tikra mygtukų kombinacija, aprašyta instrukcijoje), įdėti valymo tabletę ir leisti aparatui atlikti visą ciklą.
Jei neturite valymo tablečių – nusipirkite. Jos kainuoja apie 10-15 eurų už pakuotę, kurios užtenka keliems mėnesiams. Nenaudokite indų ploviklio ar kitų improvizuotų priemonių – tai gali sugadinti aparatą. Valymo tabletės specialiai sukurtos kavos aparatams ir nekenksmingas vidiniams komponentams.
Kartais aparatas prašo valymo dėl to, kad užsikimšę jutikliai. Daugelyje aparatų yra maži magnetiniai arba optiniai jutikliai, kurie skaičiuoja kavos porcijas. Jei jie užsiteršę kavos dulkėmis ar riebalais, gali neteisingai skaičiuoti. Išvalykite visas vidines dalis, kurias galite pasiekti, minkštu šepetėliu arba drėgna šluoste.
Kada vis dėlto reikia meistro ir kaip sutaupyti
Gerai, išbandėte viską, kas čia aprašyta, bet aparatas vis tiek nenori bendradarbiauti. Arba problema akivaizdžiai rimtesnė – teka iš vidaus, kvepia degėsiais, arba aparatas tiesiog miręs. Tada tikrai laikas kviesti profesionalą.
Vilniuje yra nemažai kavos aparatų remonto meistrų. Kainos svyruoja nuo 30 iki 100 eurų už remontą, priklausomai nuo problemos sudėtingumo. Bet štai keletas patarimų, kaip nesumokėti per daug.
Pirma, prieš kviesdami meistrą, tiksliai aprašykite problemą. Kuo daugiau informacijos pateiksite – tuo tikslesnę kainą gausite iš anksto. Pasakykite aparato modelį, amžių, kokius simptomus pastebėjote, ką jau bandėte daryti. Geras meistras iš karto galės pasakyti, ar tai rimta, ar galbūt net nuotoliniu būdu padės išspręsti.
Antra, jei aparatas dar garantijoje – nė nemėginkite ardyti patys. Net išėmus virimo bloką gali būti laikoma garantijos pažeidimu. Kreipkitės į parduotuvę arba oficialų servisą.
Trečia, jei aparatas senas (daugiau nei 7-8 metai) ir reikia brangaus remonto – apsvarstykite, ar verta. Kartais naujas aparatas gali būti ekonomiškesnis sprendimas nei seno remontas. Ypač jei reikia keisti pompą ar šildytuvą – tai gali kainuoti 100-150 eurų, o už tuos pinigus jau galima rasti neblogą naują aparatą.
Bet jei aparatas santykinai naujas arba jums jis brangus dėl sentimentalių priežasčių (tarkime, dovana), tikrai verta remontuoti. Vilniuje yra meistrų, kurie specializuojasi konkrečiose markėse – Delonghi, Saeco, Jura, Melitta. Specializuotas meistras paprastai dirba greičiau ir kokybiškai, nes mato tas pačias problemas nuolat.
Ir paskutinis patarimas – profilaktika pigesnė už remontą. Reguliarus valymas, nukalkinimas kas 2-3 mėnesius, kokybiškas vanduo (galite naudoti filtruotą), geros kavos pupelės be priemaišų – visa tai pratęsia aparato gyvenimą dvigubai ar net trigubai. Vilniaus vanduo nėra blogiausias, bet filtras vis tiek nepakenks. Paprastas džiūgo filtras kainuoja apie 10 eurų ir užtenka mėnesiui – tai investicija, kuri atsipirks.
Kavos aparatas – ne raketų mokslas. Dauguma problemų kyla dėl paprastos priežiūros stokos arba smulkių gedimų, kuriuos galima išspręsti per pusvalandį. Žinoma, yra situacijų, kai be meistro neišsiversite, bet net tada žinodami, kas negerai, sutaupysite laiko ir pinigų. O svarbiausia – greitai grįšite prie savo rytinės kavos ritualo, kuris Vilniuje yra beveik šventas dalykas.